Pojištění majetku a zajímavé statistiky za rok 2018

06.02. 2019 • Pojištění

Nabídka pojistných produktů je stejně široká jako preference klientů. Ty se mohou lišit na základě bydliště, hodnoty majetku i životních zkušeností. Někdo se bojí „velké vody“, jiný úzkostlivě vyhlíží z okna potenciálního zloděje. Ale jaká jsou reálná čísla? Zmapovali jsme pro vás údaje související s pojistnými událostmi v roce 2018. Třeba vám usnadní rozhodování mezi několika variantami majetkového pojištění. 

Pojišťovny uvedly, že do září loňského roku řešily celkem 151 323 „běžných“ pojistných událostí. Ukázalo se, že voda je právem nejobávanějším živlem – pojistné události související s úniky vody tvořily 25 % z celkového počtu. Obvykle šlo o úniky vody z potrubí, bojlerů, armatur a kanalizačních řádu.

 Pokud vás voda nepřekvapila, možná zpozorníte nad druhou nejčastější příčinou škodních událostí. Rovných 12 % totiž připadá škodám způsobeným vichřicí. Tedy větrem s min. rychlostí 75 km/h (některé pojišťovny klasifikují vichřici již od 60 km/h). Průměrná výše škody byla cca 30 tis. Kč. 

Společně s vichřicí obvykle dochází i k několika dalším nepříjemným jevům – bleskům a krupobití. A právě ty si ukrojily necelých 10 % z celkového počtu pojistných událostí. Následkem přímého a nepřímého úderu blesku může dojít k přepětí či podpětí v elektrické síti a poškození spotřebičů. Ke škodám tohoto charakteru došlo v 8 % případů. V rámci jedné pojistné události se průměrná škoda způsobená krupobitím pohybuje kolem 40 tis. Kč, což je dostatečný důvod pro uzavření pojištění nemovitosti

K nejobávanějším pojistným událostem právem patří požár. Ačkoliv připadá pouze na 3 % z celkového počtu, s průměrnou škodou kolem půl milionu korun jsou obavy oprávněné a majetkové pojištění je vskutku na místě. Stejný podíl na pojistných událostech mají povodně a záplavy, u nichž se výše škody pohybuje okolo 150 tis. Kč.

 

A co se týče krádeží, pojišťovny řešily škody v 8 % případů. Na vandalismus v roce 2018 připadlo 5,5 %. 

A co vy, sjednáte si online pojištění nemovitosti a domácnosti, nebo se letos hodláte spoléhat na náhodu? Pamatujte, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. A jejich domovech.

sdílejte článek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Pojištění'
Tipy na jiné články