Jak vypadaly investice v roce 2013?

15.01. 2014 • Investice

Rok 2013 už je minulostí, takže se můžeme souhrnně podívat na to, co nám přinesl. Pro znalce financí, kteří se věnují investicím, zde máme článek, že kterého se dozví, jak na tom byl rok 2013 s investicemi. Kam se vyplatilo investovat a kde naopak nastal neočekávaný úpadek.

Situace na poli spořicích nástrojů

Pro menší střadatele a neprofesionální investory se rok 2013 nesl na příjemné vlně. Z podílových fondů vydělávaly jenom ty akciové, zatímco dluhopisové a peněžní fondy ve valné většině případů prodělaly nebo získaly jenom malé výnosy. Úplně nejhůře se překvapivě projevily investice do zlata. Ani finance uložené na termínovaných nebo spořicích účtech nepatřily k velkým hitům roku 2013 a v rámci penzijních fondů bez započítání státního příspěvku mnohdy ani nepřevyšovaly inflaci. Ze spořicích produktů asi nejlépe dopadlo stavební spoření, kde výsledný součet úročení a státního příspěvku může vkladatelům vynést až pětiprocentní zhodnocení za rok, což je relativně slušné, když se podíváme na ostatní možnosti.

Jaké investice se povedly a jaké ne?

V roce 2013 klesaly úrokové sazby u dluhopisů i u spořicích účtů. Na druhou stranu se celkem dobře vedlo akciím. Americké indexy hned několikrát dokázaly zvednou historické maximum. Vylepšující se stav světové ekonomiky oproti tomu příliš nepřál investicím do zlata, protože zlato ztratilo více než jednu čtvrtinu svojí hodnoty, což se dá označit za velké mínus. 

Spořicí účty v současné době mají jen ty nejnižší úrokové sazby, a proto často nedovedou pokrýt ani inflaci. Průměrné zhodnocení je někde v oblasti kolem jednoho procenta za rok, nicméně od úroku se musí odečíst ještě patnáctiprocentní daň. Nejinak jsou na tom i termínované vklady, kde si přilepšili snad pouze klienti s vyššími vloženými částkami na pět set tisíc korun, které uložili na tři až pět let, kde se dá očekávat zhodnocení kolem tří procent za rok. 

Akciové fondy v roce 2013 přinesly průměrně zhruba desetiprocentní zhodnocení pro podílníky, avšak některým se podařilo posílit i o více než třetinu v závislosti na teritoriálním a věcném zaměření. Dá se říci, že úplně nejvíce se v roce 2013 dařilo fondům, jež se zaměřovaly na biotechnologie a farmacii. Pokud se budeme dívat na teritoriální zaměření, pak zjistíme, že nejvyšší výnosy ze světových regionů zaznamenaly japonské akcie. Oproti tomu za propadák se dají z hlediska výnosů označit některé akciové fondy, jež byly zaměřeny na rozvíjející se trhy. 

Dluhopisové fondy po vysokých ziscích roku 2012 v dalším roce zklamaly a nenaplnily očekávání. Ztráty byly opět velké u fondů zaměřených na rozvíjející se trhy. Mezi fondy peněžního trhu se trochu více zadařilo korunovým, které v průměru překonaly fondy investující v zahraničních měnách a zvládly zhodnotit v pásmu od nuly do dvou procent. Průměr fondů peněžního trhu investujících v zahraničních měnách přitom skončil poměrně blízko nuly. Komoditním fondům se vůbec nedařilo a investorům přinesly citelnější ztráty.

I hypoteční úvěry zaznamenaly změny

V rámci českých bankovních institucí se rok 2013 nesl ve znamení levnějších hypotečních úvěrů. Dá se to označit za velice příznačné pro daný rok, protože kvůli klesajícím úrokovým sazbám a stagnaci či poklesu cen nemovitostí si lidé mnohem více půjčovali peníze od bank. Dokonce padl rekord v ročních úrokových sazbách, jelikož se v polovině roku dostaly až pod hranici tří procent.

sdílejte článek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Investice'
Tipy na jiné články